Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Agora

Görögország, Kos, Látnivalók

Agora

Kos, Görögország, Látnivalók
  • Cím: Kos Görögország

Az ókori Agora egy 80 x 300 méteres terület, amely Kr.e. 4. században épült, de fénykorát a római uralom alatt élte. Többször átépítették, így több konstrukciós periódus is egyszerre látható.

A területre 5 kapun is beléphetünk. A nyugatit választva egy ókeresztény bazilika óriási kövekből épített alapja tárul a szemünk elé. Mellette áll Afrodité-temploma, amelynek két hatalmas méretű márványoszlopát helyreállították, hogy érzékelhessük az egykori épület méreteit.

Kissé távolabb található a 30 m2 alapterületű Herkules-szentély, amelyet körben márványoszlopok szegélyeznek. Az oszlopok töredékei ma is láthatók. Minden templom és ház padlózatát mozaikok borították, amelyek nagy részét Rodoszra vitték a régészek.

Az Agora középrészén gyönyörű mozaikot láthatunk. A keleti oldalon állt valaha egy gyönyörű 45 m hosszú stoa (fedett oszlopsor), amelynek néhány korintoszi oszlopa ma is megvan.

Az Agora déli részén, az odosz Hippokratész felőli oldalon, masszív boltívek alatt volt az egykori városi fürdő. A medencék közvetlenül a melegforrásokra épültek.

A fürdő mellett áll a Pandimosz Afrodité-szentély, amely durva gránitból készült, és az oszlopai szürkemárváynból faragták. A régészek nem találtak magyarázatot arra, miért építették ilyen komor és olcsó anyagból.Agora
Kos, Görögország
Copyright: zebrafink74   Forrás: flickr

Kosi Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!