Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Xistos területe

Görögország, Kos, Látnivalók

Xistos területe

Kos, Görögország, Látnivalók
  • Cím: Kos Görögország

A ókori leleteket rejtő Xistos területet 1900-ban Rudolf Herczog vezetésével kezdték feltárni, majd az olaszok fejezték be a harmincas évek elején. Jól látható, hogy a kikötőtől idáig terjedt a belváros. Az ókori város gazdag polgárainak villái álltak itt Kr.e. 4. században. Innentől dél felé a régészek már csak kisebb, egyhelyiséges házak, istállók és műhelyek maradványaira bukkantak, nyilván a város külterületein élt a szolganép.

A parkolótól jobbra áll a Dionüszosz-szentély, amelyből mára nem sok maradt. Különlegessége, hogy a ma látható padlózat és falmaradványok szürke színű keménygránitból készültek, ilyen kőzet azonban nincs a szigetvilágban. A geológusok megállapították, hogy az építőkövek Szicíliából származnak, rejtély hogyan sikerült ideszállítani a sok száz tonnányi követ.

Az egykori Akropoliszból sem sok maradt, csupán néhány falmaradvány és két lépcsőtöredék. A több mint 3000 éves vár építőanyagát a római korban széthordták a fürdő és a Xistó építéséhez.

Ezt követően nézhetjük meg a római kori városrész egyik legszebb részét. A Kr. e. 3. században épült út 10,5 m széles volt. Kőburkolata ma is kiváló állapotban van. Az út mindkét oldalán árkádos villák állnak. Ezeket gyönyörű padlómozaikok, faragott márványoszlopok, színes freskók és szökőkutak díszítik.

Az Europé-villa csodálatos padlómozaikjain Europé istennő elrablása látható. Az udvar bal oldalán található 3x3 méteres mozaikon Zeusz bika alakban ragadja el Europét. A villa falain sok helyütt freskókat találunk.

A Xixtos, vagy Gymnasion egy hatvan méter hosszú futópálya, amely egykor fedett volt. A tetőt a két oldalt feállított oszlopsor tartotta. A terület a nevét az atléták egy izomfeszítő gyakorlatáról kapta. A xistoun a lábak és karok erős megfeszítéséből állt, amelytől lepergett testükről a megszáradt olaj, amivel a versenyek előtt bekenték magukat.Xistos területe
Kos, Görögország
Copyright:   Forrás: reseguiden.se

Kosi Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!